Så skapar du rörlig grafik med Canva

Visste du att det går jättebra att göra rörligt material i Canva? Det är såklart inte ett komplett filmredigeringsprogram men för den vill göra rörliga inlägg för publicering på Instagram eller Facebook eller skapa Gifar är det ett enkelt och kompetent verktyg.

Canva finns på alla enheter.

Canva är ju sedan länge ett fantastisk verktyg för att skapa snygg grafik till sociala medier, blogginlägg eller logotyper. Redan gratisversionen är ett kraftfullt verktyg och går man på betalversionen blir det extrem vasst. Så Canva är så pass kraftfullt att det förmodligen gör Adobe gröna av avund. Deras Spark är väl huvudkonkurrenten men de har ingen gratisversion och det är absolut Canva som leder utvecklingen.

Så här enkelt är det att göra ett filmklipp i Canva.

Steg 1

Börja med att skapa ytan du vill jobba med. Det finns färdiga mallar men det går att bra börja med en tom yta. Här kan man från början välja Video. Då skapas en 1920×1080 px yta att jobba med. Men det går precis lika bra att jobba med film i vilken mall eller yta som helst tex Instagram-mallarna.

Steg 2

Ladda upp ditt material. Dra sedan in det på arbetsytan. Det finns också både gratis- och betalklipp att använda direkt.

Steg 3

Trimma längden på filmen. Längden på klippen kombinerat med antalet sidor avgör hur lång filmen blir.

Steg 4

Lägg till eventuell musik, text och grafiska element. Notera att det inte går att ladda upp egen musik utan man nöja med det som finns på Canva.

Steg 5

Ladda ner. Då skapas en högupplöst MP4-fil för vidare användning. Klart!

Annons