DATSUN 240Z CORGI WHIZZWHEELS 1/43

Min Datsun 240 Z. Sliten men fin ändå.

Datsun 240Z Corgi Whizzwheels 1/43

I mitt tycke finns kanske ingen vackrare bil än en Datsun 240z. Jodå, det finns hur många vackra bilar som helst men en Datsun 240Z från början av 70-talet slår nog trots allt det mesta. Datsun 240Z blev i början av 70-talet USA en succé från dag ett, en modern sportig bil med bra prestanda till rimligt pris, ärketypen för en GT (Gran Turismo).

Så förkärleken för denna bil har långa anor. En väl använd leksaksbil visar på ett tidigt intresse. Sedan en tid står modellen väl synlig i en bokhylla efter många år på vinden. Men hur såg modellen egentligen ut innan ett hårt liv i pojkrum och sandlådor gjort sitt?

Internet vet naturligtvis besked! Den slitna gamla favoritleksaken visar sig vara en Corgi Datsun 240Z East African Safari Winner 1971 1/43 Diecast Whizzwheels model (394). En leksaksbil som producerades mellan 1972 – 1976 med modellnummer Corgi 394. Det är alltså en replika av vinnarbilen i det 19:e Safari-rallyt 1971.

Så här har den en gång sett. Bild från eBay.

Modellen har öppningsbara ytterdörrar och metallstötfångare fram- och bak. Den främre stötfångaren med fyra ”rallystrålkastare”. Interiören är vit plast med vänsterstyrning, ratten ska ha varit guldmetall. En röd ”rally-båge” och ett reservdäck där bak. Basplattan ska ha varit svartmålad metall och är markerad längst upp med CORGI TOYS och ”Made in GT. Britain” WHIZZWHEELS och ”Datsun 240Z”.

Originalet

Datsun vann alltså Safari-rallyt 1971 i en 240z och tog Nissans andra seger i rad. Onekligen värt att uppmärksamma med en fin modell. Vinnarbilen återställdes 2013 till körbart skick och visst är likheten gentemot modellen stor?

Läs mer här:

Datsun 240 z historia

Renovering av Rally-vinnaren.

Annons