Fyra smartaste sätten att spara en webbsida som pdf på iPhone och iPad

Foto: Marek Levak, Pexels

Att kunna spara en webbsida som pdf är en bra funktion i IOS. Det kan vara så enkelt som att man bara vill läsa vid senare tillfälle eller att man jobbar med research eller undervisning och vill arbete aktivt med pdf-dokumentet. Här är bästa sätten att spara en webbsida som PDF på iPhone och iPad.

1. Det enkla sättet

  1. Öppna en webbsida i Safari.
  2. Tryck på knappen Dela.
  3. Klicka på Alternativ i översta delen av rutan som kommer upp.

Välj PDF för spara sidan som den är eller Läsare PDF om bara text bild önskas.

Gå sedan till Filer och välj var du vill spara PDF-filen, du kan välja de lokala enhet, extern lagring, eller de molnlagrings-konto du är ansluten till. När du valt läge, tryck på “Spara”.

2. Det nya (och osäkra) sättet

Med nya iOS 13 och ipadOS 13 har Apple lagt till möjligt att ta en skärmbild av en hel webbsida. Tyvärr fungerar det här bara i webbläsaren Safari. Använder du till exempel Chrome som webbläsare fungerar det inte där och det fungerar heller inte i några andra appar.

Funktionen är enkel, ta en skärmbild som vanligt genom att trycka in av/på-knapp och hemknappen samtidigt om enheten har hemknapp och genom att trycka in volym upp och sidoknappen på de enheter som inte har hemknapp.
Nu dyker en liten skärmdump upp i nedre vänstra hörnet, tryck på den.

Välj Helsida för att skapa PDF istället för den vanliga skärmdumpen. PDF-filen som genereras blir en kontinuerlig sida utan sidbrytningar och den får samma bredd som den iPhone eller en iPad som den gjorts på.

Min erfarenhet är att det här är en lite buggig funktion. Det kan hända att inte allt kommer med. Använd rullningslisten på höger sida av skärmen för att kontrollera.

3. Om du vill använda Dropbox

Om du ända ska spara din PDF-Fil i Dropbox finns enkla genvägen direkt i Dela. Snabbt och smidigt!

4. Om du vill använda Böcker

För den som vill arbeta aktivt med pdf-dokumentet, tex göra markeringar i texten och inte har annan dedikerad app som Notability eller Goodreads, för det, så är kan man spara sidan direkt till Böcker och sidan görs då om till pdf-format direkt.

Annons