Var i Vällingby bodde Olof Palme?

”Palmes” hus, med tillbyggnad i Vällingby.

Vällingby är kanske en av Stockholms mest kända förorter. Bland annat är det känt för att vara hem för förra statsministern Olof Palme i många år. Men var bodde Olof Palme? Rätt svar är på två adresser. Familjen Palmes första bostad i Vällingby var ett radhus på Tornedalsgatan 18 och dit flyttade makarna Palme 1956 när de var nygifta.

Huset ritades av arkitekten Jon Höjer som ligger bakom många av radhusen i Vällingbyhöjden. Denna bostad tillhörde bostadsrättsföreningen Ateljén och radhuset är ett enplanshus i souterräng med 102 kvadratmeter boyta.

Radhuset var familjen Palmes hem fram till 1968 när de flyttade till ett annat radhus i närliggande bostadsrättsföreningen Atlantis på Lövångersgatan 31. Området Atlantis ritades av fyra arkitekter: Bertil Karlén, Josef Stäck, Jon Höjer och Sture Ljungqvist. 1974 lät Olof Palme bygga till radhuset mot baksidan och gaveln, vilket gör att husets utseende avviker från de övriga.

Radhusen i Atlantisområdet är blåklassade av Stadsmuseet i Stockholm vilket är den högsta klassningen.

Familjen Palme bodde kvar i området Vällingbyhöjden fram till i början av 1980-talet när de flyttade till en lägenhet i Gamla stan.

Ibland får man höra påståendet att ” tänkt förr i tiden då bodde minsann politiker i ett vanligt radhus i en vanlig förort”. Det är ett påstående utifrån dagens perspektiv. När Vällingby invigdes 1954 var det en internationellt uppmärksammad händelse. Här var det absolut trendigast att bor. Under 50- och 60-talen kom besökare till Vällingby från jordens alla hörn för att se den nya framtidsstaden. Det var till denna nybyggda förort som Olof Palme, som så många andra, flyttade med hustrun Lisbet när förstfödde sonen Joakim var knappt ett år. I området bodde flera av Socialdemokraternas nya stjärnor, Carl Lidbom, Valfrid Paulsson och Assar Lindbeck var grannar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.