Så funkar anslutningarna på nya MacBook Pro

mbp15touch-silver-gallery1-201610

Nu sätter Apple vårt tålamod på prov igen. Man kan inte säga något annat än att Apple vågar utmana sina användare. Med nya MacBook Pro blir det till att vänja om – och skaffa ett nytt gäng adaptrar. 

I detta inlägg fokuserar jag bara på anslutningsfrågan som jag tror många funderar över. Allt annat talar för att nya MacBook Pro är en fantastisk dator.

Jag har en MacBook Pro (Retina, 15-inch, Early 2013) och det är trots sin ålder en imponerade maskin. Den är utrustad med usb 3.0, Thunderbolt 2, hdmi och sd-kortläsare och magsafe 2.

Alla dessa kontakter ersätts på nya MacBook Pro av fyra Thunderbolt 3-kontakter – som använder samma fysiska kontaktform som Usb-c.  Av de gamla kontakterna är det bara hörlurskontakten som är kvar. Bra att Apple (för en gångs skull) väljer en standard men Magsafe har räddat många burkar från att flyga i golvet och priset på den nya Pron är grymt svettigt. 

Thunderbolt 3 är en fantastisk teknik som stöder hastigheter på upp till 40 gigabit per sekund, fyra gånger snabbare och med dubbla video bandbredden hos någon annan kabel, samtidigt som den kan strömförsörja. 

Hur funkar det då för den som har Thunderbolt 2 prylar?  Alla produkter byggda för att Thunderbolt och Thunderbolt 2 funkar med  Thunderbolt 3 via en adapter. Det funkar också tvärtom eftersom tekniken är bakåtkompatibel.

Thunderbolt 3 portar är också fullt kompatibla med alla USB-enheter och kablar via (en annan) adapter.

thunderbolt

Så visst kommer mycket att funka. Det jag saknar mest är faktiskt SD-kortläsaren. Visst jag förstår att man kan göra datorn rejält mycket smalare och lättare när man tar bort gamla anslutningsmetoder men SD är idag standard för överföring av fot och film och den här hade jag gärna sett att den fått vara kvar. Nu krävs ytterligare en adapter för att överföra film/video. Men man kan väl konstatera att tillbehörsmarknaden slickar sig om munnen för att alla de hubbar som nu kan prånglas ut till mac-användare. 

Annons

En tanke på “Så funkar anslutningarna på nya MacBook Pro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.