Test: Så bra funkar Chrome OS Flex på en gammal Mac

Är Chrome OS Flex ett alternativ för att förlänga livet på en Mac som inte längre hänger med? Jag har testat Googles programvara som ersätter det det gamla operativsystemet med Chromebook.

Nej, du ser inte i syne! ChromeOS rullar jättebra på en gammal Mac, Som här en MacBook Air från 2015.

Till slut blir ju alla datorer, oavsett hur mycket kräm man mular i vid köpet, för gamla. De har inte längre har vad som krävs hårdvarumässigt för att orka med nya versioner av vare sig operativsystem och program. Här har Google hittat en ny nisch. För nu har Google släppt Chrome OS Flex, tänkt att kunna ersätta Windows och Mac OS på äldre datorer.

Chrome OS är alltså Google molnbaserade operativsystem för Chromebooks, ofta rejält billiga bärbar dator som är helt byggda kring Googles breda utbud av tjänster. Hittills har Chromebook Chrome OS primärt funnits i laptop från olika tillverkare men med exakt samma operativsystem.

Att förlänga livet på datorer är ju en miljömässigt viktig insats, ju längre liv desto mindre elektronikavfall är ju något vi alla borde glädjas åt. Att sedan Google snärjer ännu fler användare vid sitt universum är de säkert inte missnöjda med. Men det innebär ju inte att man som användare inte kan använda andra molnbaserade tjänster som till exempel Microsofts eller Apples tjänster. Finns det på webben så funkar det helt enkelt.

Chromebooks/ChromeOS stora fördel är ju de minst sagt blygsamma systemkraven. Det rullar på bra på datorer som kroknar när ordinarie OS utvecklats så mycket att äldre datorer inte längre orkar med.

Faktum är att allt fler användare går över till Chromebook, inte minst skolor och privatpersoner, men även också stora företag och kommuner som lämnar Microsoft av kostnadsskäl. Hotellkedjan Nordic Choice och Trondheims kommun är två stora exempel.

Jag har testat att installera Chrome OS Flex på två gamla Macar som tjänat ut, en Mac mini från 2012 och MacBook Air från 2015. Och det funkar perfekt och känns Men min väldigt stabilt. Så det här kan absolut vara ett alternativ för den som mest kör webbbaserade tjänster i Chrome, och det gör väl de flesta av oss.

Själva installationen är enkel. Man laddar ner Chrome OS Flex på USB-sticka. Det går sedan att välja att antingen köra direkt från stickan eller så installerar man på datorn och ersätter nuvarande OS. Att köra från USB är såklart ingen långsiktigt lösning men ett utmärkt sätt att testa på om det funkar på enheten och om Chrome OS Flex är något man vill använda regelbundet.

Sugen på att testa? Här finns mer info från Google.

Annons